Care sunt riscurile

Care sunt riscurile la care ne expunem cand bem apa contaminata ?

Ce se poate intampla in organism daca bem apa contaminata ?

 

 

Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum:gastroenterita, hepatita virala, febra tifoida si holera.

 

Afectiuni cauzate de apa contaminată

 

Principalele boli contactate din apa contaminata sunt:

 

1. Gastroenterita (dizenteria, diareea)

 

Aceasta afectiune este rezultatul consumului de apa contaminata cu diverse virusuri: rotavirus, bacterii (e-coli,salmonella, sighella, holera) sau protozoare (amoebia, giardia). Cel mai frecvent simptom este debutul brusc de scaune apoase.

Acesta poate fi asociat cu varsaturi, febra, dureri abdominale si sange prezent in scaun (dizenterie). Cel mai adesea, aceste infectii sunt autolimitate si dureaza doar cateva zile. Unele, totusi, pot dura mai mult de 3-4 saptamani.

O complicatie comuna este deshidratarea manifestata prin sete accentuata, letargie, cantitate redusa de urina, inchisa la culoare. Copiii sunt mai predispusi la deshidratare decat adultii. Decesele cauzate de diaree sunt comune la copiii care au varsta sub cinci ani.

Tratamentul implica hidratare pe cale orala sau intravenoasa. Solutiile orale pentru rehidratare orala sunt tratamentul de prima intentie la copii. Uneori pot fi necesare reprize scurte de antibiotice.

 

2. Hepatita virala

 

Hepatita virala de tip A si E sunt cele mai frecvente cauze de icter. Hepatita virala debuteaza cu o etapa initiala de febra,greata, varstaturi timp de 3-4 zile, urmata de debutul icterului.

De obicei dureaza 3-4 saptamani. Se trateaza de la sine si uneori se complica, prin insuficienta hepatica. Femeile gravide trebuie sa acorde importanta hepatitelor virale, intrucat in sarcina sunt sanse mai mari sa se dezvolte insuficienta hepatica ca o consecinta a hepatitei de tip E.

Nu este cazul sa se administreze nici un tratament specific. Nici restrictiile dietetice nu sunt necesare. Tratamentele cu medicamente alternative comune ofera beneficii discutabile si pot determina leziuni la unii pacienti.

 

3. Febra tifoida

 

Este provocata de anumite tipuri de bacterii si debuteaza cu febra mare, pierderea poftei de mancare si letargie. Testele de sange sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, cum ar fi ciprofloxacina, ceftiaxona sau azitromicina.

 

4. Holera

 

O persoana poate contacta holera prin intermediul apei sau a consumului de alimente contaminate cu bacteria holerei. Boala se raspandeste rapid in zonele geografice in care salubritatea este deficitara iar apa de baut este infectata.Igiena personala contribuie in mare parte la aparitia si severitatea cazurilor de holera. In prezent sunt disponibile vaccinuri orale contra holerei.

 

Apa influenteaza sanatatea populatiei in mod direct prin calitatile sale biologice, chimice si fizice, sau indirect.

 

Astfel cantitatea insuficienta de apa duce la mentinerea unei stari insalubre, a deficientelor de igiena corporala, a locuintei si a localitatilor, cea ce duce la raspindirea unor afectiuni digestive (dezinteria si hepatita endemica) a unor boli de piele, etc.

 

Alte boli umane produse ca urmare directa a calitatii apei, pot fi clasificate in:

 

boli cauzate de infectii raspindite prin consum de apa infectata (diareea, febra tifoida, hepatita A, salmoneloza, etc.).

 

boli cauzate de infectii transmise prin animale acvatice (bilharioza).

 

boli cauzate de infectii raspindite prin insecte cu stagii acvatice (malarie, onchocercariasis).

 

boli cauzate de infectii transmise prin animale acvatice nevertebrate.

 

O alta influetnta directa a apei aupra sanatatatii populatiei se produce prin calitatile sale, respectiv prin compozitia sa.

 

O serie intreaga de boli netransmisibile sunt considerate astazi ca fiind determinate sau favorizate de compozitia chimica a apei:

 

gusa endemica

 

caria dentara sifluoroza endemica

 

afectiunile cardiovasculare

 

methemoglobinemia

 

intoxicatiile cu plumb

 

intoxicatiile cu cadmiu.

 

Alte intoxicatii mai frecvent intilnite ca produse prin apa sunt: intoxicatia cu Crom, cianuri, etc.

 

Actiunea unor poluanti organici este mai putin bine cunoscuta, majoritatea acestora producind modificari organoleptice evidente ceea ce duce la limitarea utilizarii apei, mai ales ca apa de baut. Intre acesti poluanti sunt considerati ca principali : Pesticidele dintre care cele organoclorurate ocupa primul loc datorita degradarii lor biologice incete si remanentei prelungite in apa.

 

Datorita redusei lor solubilitati hidrice ca si tendintei de absorbtie pe suspensii se gasesc in concentratii de obicei scazute. Ele au efecte ecologice pronuntate dar se pot manifesta si asupra organismului uman, concentrindu-se in tesutul adipos, de unde periodic se pot mobiliza – mai ales in perioade de slabire brusca.

 

Actiunea lor este complexa si se manifesta:

 

asupra ficatului

 

asupra sistemului nervos

 

asupra unor glande endocrine (sexuale)

 

asupra unor enzime etc.

 

Se presupune ca de asemenea ar avea actiune cancerigena sau cocancerigena ca si asupra descendentilor (teratogena mutagena) insuficient confirmate.